Allmänt

Att tänka på innan kaninköpet.

2012-07-09 17:46 #0 av: [Juliaammouri]

Planerar du att köpa en teddy men behöver hjälp med funderingar och förberedelser inför köpet? I denna artikel får du reda på allt du behöver tänka på och förbereda!

Steg 1

När man ska skaffa en kanin måste man tänka på att kaninen är ett djur och ingen leksak. Det krävs ett stort ansvar att vara djurägare. En kanin är inte liten för alltid, livsåldern kan bli upp mot 12 år gammal om man har tur.

Det är ganska lätt att (särskilt som ungdom) intresset för djuret svalnar.  Detta måste man tänka på innan man fullföljer köpet. Fråga dig själv vad du tänker ha kaninen till: kel, framtida avel, hoppning... Har du någon som kan passa kaninen medan du är bortrest?

Just teddykaniner är ingen enkel ras, det är en ganska speciell p.g.a. sin päls. Man måste vara beredd på att den kräver mer tid i och med pälsvården. Är du beredd på att borsta den 2/3 gånger i veckan till en början? Med tiden blir pälsen allt mer enklare att hantera, har teddyn bra päls behöver man oftast inte borsta mer än 3 gånger i månaden.

Steg 2.

Att hitta sin blivande teddykanin kan ibland vara svårt p.g.a. utbudet i Sverige. Flest kullar och utbud finner man f.o.m mars till augusti.
Vill du ha en teddy finns enbart ett ställe att köpa på: Uppfödarna. Tänk inte ens tanken på djuraffärer om du vill vara (någolunda) säker på att få en ren teddy. Sök dig runt på ifokus, blocket och facebook! Fråga uppfödaren om föräldrarna, hur ser pälsen ut? Hur känns den? Längd och täthet? Är de under 2 år, fråga då även efter deras föräldrar. Även ex. kända deffekter som bettfel bör kollas upp i stammen. Är du osäker på hur föräldrarna ser ut och är i tempreament, fråga då i olika forum eller andra uppfödare. Många känner till olika teddys p.g.a. de låga antalet som finns. Man blir mer medveten om de flesta uppfödare etc. Ibland är det positivt att vara få.

Har du möjlighet att åka till en uppfödare - gör det! Passa på att känna i pälsarna, se hur temperamenten är etc.

Steg 3.

Om man har tingat en kanin måste man förbereda saker innan den kommer.
Här är tips på saker man kan behöva och man måste behöva.

Transportbur (alt. stadig kartong).

En bur - utomhus eller inomhus? Tänk på jordbruksverkets rekommendationer för kaninhållning. Minsta lagliga mått är 0.5 kvm där kortaste sidan får vara 50 cm.

Vattenflaska eller en vattenskål. Skål är mer naturligt medan en flaska är lättare att hålla ren från bl.a. spån.

Matskål, gärna en i keramik.

Underlag för kaninen, bl.a. spån, torv, papperspellets eller halm.

Foder, främst hö men även pellets.

Sitthylla/hus, enligt jordbruksverket ska en kanin ha möjlighet att kunna spana från en högre höjd. Samtidigt ska den kunna gömma sig under något.

Karda, stålkam och sax till pälsvård.

Färska grenar.

Toalettlåda ifall du vill göra kaninen rumsren.

Läs in dig på kaninens föda och hur den kan aktiveras etc. T.ex. vad som är bra att ge och vad som kan vara giftigt. Här kommer några råd om kaninens foder:

Kålsorter ska endast ges i mycket små mängder då detta är gasbildande.
Vätskerika grönsaker så som sallad och gurka ska också ges i mindre mängder då detta kan ge upphov till diarré.
Får kaninen problem med diarré ska den endast fodras med hö och vatten.
Vänj kaninen sakta med allt nytt foder. T.ex. byte av pellets, från hö till gräs, introducera grönsaker och frukt långsamt så att magen inte får en "chock".
Söta grönsaker (morötter, röd paprika) och all frukt ska främst ges som godis.
Kaninen ska alltid ha fri tillgång till gräs eller hö.
Avocado och citrusfrukter ska inte ges alls då detta kan vara farligt.

Tips på vart man kan köpa tillbehör: gnagarboden.se teddytassen.se grandprix.se Även Rusta, Biltema, Jula, Ö&B och Granngården har.

Anmäl
2012-07-17 15:43 #1 av: [Wera]

Ny artikel :)

Anmäl
2012-07-17 15:53 #2 av: Zakarias

Väldigt bra artikel!

Smälte lite när jag såg Chippe på bild :3

/Zakarias,  medarbetare på Teddykaniner ifokus och Hermelinkanin ifokus

 

Anmäl
2012-07-17 16:09 #3 av: [Wera]

#2 Haha :) ja där var han fin, nu har han nyss varit inne på fällning men på G snart igen ;)

Anmäl
2012-07-17 16:46 #4 av: Zakarias

#3 Haha tur att det har växt ut när jag kommer och hämtar han då Tungan ute

/Zakarias,  medarbetare på Teddykaniner ifokus och Hermelinkanin ifokus

 

Anmäl
2012-07-17 17:18 #5 av: Benne

Jättebra artikel! Den ger verkligen en överblick över vad det kommer att innebära att ha en teddykanin och vad man behöver göra! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.