Annons:
Etikettsjukdommar-och-skador
Läst 11290 ggr
[Wera]
2011-09-19 19:59

"Första hjälpen"

Här beskrivs hur man kan göra vid en enkel och vanlig skada eller sjukdom innan man bestämmer sig för att ta kaninen till en veterinär.

Rinnande nos/snuva: Kan ofta bero på en enkel förkylning och bör övervakas, om det pågår under en längre tid eller blir värre bör veterinär kontaktas för en undersökning.

Rinnande öga: Beror ofta på att något skräp har kommit in i ögat och kan oftast behandlas med kokaltlösning: Recept: koka 1 dl vatten, häll i 1 kryddmått salt, låt svalna. Doppa en bomullstuss i koksaltlösningen och häv den försiktigt över ögat.
Ibland kan det även bero på att teddypälsen "växer inåt" i ögat, försökt att hålla pälsen klippt så gått det går.
Hjälper inte detta bör kaninen tas till veterinär för en undersökning (oftast får man ögondropp mot infektion).

Diarré/lös avföring: Beror ofta på hastigt foderbyte. Låt kaninen endast äta hö och vatten till magen blir bättre, öka sedan successivt med lite grönsaker (ej kål, gurka eller sallad) och därefter lite pellets i taget.

Mindre sår: Rengörs med koksaltlösning eller Jodopax (dock ej på öppna sår, finns bl.a. hos Hööks, Lantmännen).

Mindre varböld: Beror på ett infekterat sår och bör snittas upp hos veterinär med en skalpell för att få ur all vätska. Rengörs sedan med koksaltlösning.

Bettfel: Bör kollas upp hos veterinär eller avlivas (beroende på hur kraftigt det är, om det är ärftligt eller uppkom genom en skada).

Lutat huvud och/eller försämrad balans: Kan bero på en rad olika saker, så som vätskebrist, inflammation i öron eller nacke. Kaninen bör undersökas hos veterinär om inte kaninen återfår balansen inom cirka en vecka.

Mask: Symptom: Avmagring trots god aptit (oftast kring ryggrad), "uppblåst kulmage", mask i avföring och ibland även diarré. Behandling: Flytande axilur till hund och katt från Apotek, doseras efter anvisning.

Nedsatt aptit: Kan bero på en rad olika saker, så som tandbesvär som orsakar svårigheter eller smärta, dålig kost - för lite fibrer som i sin tur kan leda till fetma eller fettlever. Förbättras inte aptiten inom ett par dagar bör kaninen tas till veterinär.

Förstoppning: Symptom: Hård mage, ingen avföring. Behandling: Prova massera kaninens mage för att hålla igång tarmarna, ge morotspure, kanske lite olivolja i vattnet, se till att kaninen rör på sig. Hjälper inte detta bör kaninen tas till veterinär, vänta inte för länge!

Mjäll: Dyker ofta upp under höst och vår p.g.a. luftfuktigheten. Kan bero på 1. Kvalster, 2. "Naturligt orsak" som bl.a. kan dyka upp p.g.a. brist på ett ämne/mineral/vitamin i kroppen. Bör undersökas hos veterinär för att få svar på vad det kan vara om man vill vara säker på vad man ska behandla med. Är det kvalster: Mycket smittsamt både till andra djur och människor, bör saneras och behandlas med ex. receptbelagda Stronghold. Är det inte kvalster: Bada kaninen i mjällschampo för hund 2-3 gånger/veckan (låt verka 5-10 min) tills det försvunnit.
Vill du inte ta kaninen till veterinären kan man be om att få recept utskrivet på Stronghold av en veterinär.

Har kaninen stukat eller brutit något bör den undersökas hos veterinär omedelbart eller avlivas.

Håll sjuka kaniner isolerade från övriga kaniner för att undvika spridning.

Annons:
Borgbackens
2011-09-19 20:37
#1

Bra artikel, som alltid Wera! :)

Hälsningar Johanna ~
Medarbetare på Teddykaniner.ifokus

www.borgbackens.weebly.com - Uppfödning av teddyvädurar ♥

[ÖstergärdetsKaniner]
2011-09-19 20:54
#2

Toppen! :)

[Wera]
2011-09-20 10:27
#3

Tack Glad Jag la till några fler grejer för det sparades tydligen aldrig igår…

Det "roliga" (egentligen inte) är att jag har blivit drabbad av allt det här! Utom tandbesvär/bettfel och förstoppning så alla dessa tips är från mina egna erfarenheter Obestämd

Teddyvide
2011-09-20 17:08
#4

Jättebra artikel! Har längtat efter en sådan.;)

Weinertecknade dvärgteddys i olika färger

www.storkebodaskaniner.weebly.com

[Nalle-]
2011-09-20 18:31
#5

Superbra artikel Wera! Glad

Jo3ef1n
2011-09-22 20:28
#6

bra artikel!, så gullig bild längst upp :)

Regnbåge Ägare till Gustav(Belgisk Jätte)

Annons:
[Wera]
2011-12-06 21:36
#7

Jag har lagt till information om mjäll :)

Lurvas11
2012-02-14 07:03
#8

Bra artikel! =)

Hälsningar Lurvas11Glad

Tabettan
2012-02-14 16:17
#9

Kan vara bra att veta :D tack :) <3

Upp till toppen
Annons: