Allmänt

Aktivera och motionera din kanin

2011-07-06 20:45 #0 av: [Nalle-]

Här kommer förslag på saker du kan sysselsätta din kanin med.

Kaninhoppning
Kaninhoppning är en sport som är stort uppskattad av både kaniner och ägare. Du kan lätt göra egna hinder på tomten till att börja med, det enda du behöver är två lådor/träklossar och en pinne att lägga ovanpå! Dessa hinder måste vara så små att kaninen kan ta sig över utan problem eftersom de inte går att riva. 
Snart har säkert din kanin blivit så duktig att den klarar dessa hinder galant och då är det kanske dags att bygga riktiga hinder. Ritningar till hinder går lätt att hitta på nätet. Och till slut kanske ni kommer vilja testa på att till och med tävla?
En kanin bör helst vara 4 månader gammal innan den börjar hopptränas och ska då vara seltränad.

Gömma godis
Ett lätt sätt att aktivera sin kanin under dagarna är att gömma pellets runt om i buren. Då får kaninen någonting att underhålla sig med i buren medan matte/husse är på jobbet eller skolan.

Godisboll
Att ha en godisboll i buren brukar också vara väldigt uppksattat från kaninens sida. En sådan kan du köpa på de flesta djuraffärer och du fyller den med pellets eller andra godsaker. Det kan ta ett tag för kaninen att förstå vad den ska göra för att komma åt godiset, men det brukar ge sig förr eller senare.

Skutta i sele
Det enklaste sättet att motionera din kanin är att ta ut den i sele fera gånger i veckan. Investera i en sele med långt koppel (minst 2 meter) så kaninen kan skutta så fritt som möjligt. 
För att kaninen ska få jobba mer kan man låta sin kanin hoppa i uppförsbackar. Branta backar är bra för att träna upp benstyrkan medan långa men inte lika branta backar tränar upp konditionen.
Det finns olika typer av selar och de två vanligaste är H-sele och bogsele. H-selen sätter man runt halsen och runt magen på kaninen och bogselen sitter över bröstet och runt magen. H-selen är vanligare och lättare att få tag på i djuraffärer men bogselen passar bättre om man har en sprattlig kanin.

Klickerträning
Kaniner är smarta djur, så det brukar inte vara några problem att lära dem trix! Då kan det vara bra att använda en klicker, som är ett litet plastföremål som ger ifrån sig exakt samma ljud (ett klick) varje gång man trycker på den. Klickers kan man köpa på olika djuraffärer och även beställa på nätet. De är egentligen till för hundar, men fungerar lika bra på kaniner och andra djur. 
Det första man ska göra innan man börjar träna är att klicka in kaninen, dvs att lära den vad klickern betyder. Vi vill att kaninen ska associera ljudet som klickern ger ifrån sig med godaker. Så då sätter du dig med kaninen och klickar på klickern. Direkt efteråt ger du en godbit, ex torkad banan eller något annat som kaninen tycker om. 
När kaninen väl förstår det vi vill är det dags att lära den trix. Till exempel kan man lära den att stå på bakbenen. Då tar man en godis i handen, så kaninen ser den, och håller den över kaninens huvud. Då kommer förhoppningsvis kaninen att sträcka på sig mot godiset och så fort den gör det ska du klicka och ge kaninen godbiten. Nästa gång väntar du tills kaninen sträcker sig ännu mer innan du klickar och ger godbiten. Så fortsätter du tills kaninen står upp helt.

Med vänlig hälsning
Nadja Wänting, sajtvärd på  hundar ifokus och teddykaniner.ifokusBlomma
Hundblogg:  nouw.com/pudelfnatt

Anmäl
2011-07-23 22:49 #14 av: Sweet Teddy

Bra artikel! ^^

Anmäl
2011-07-24 11:39 #15 av: lillaisa

Jättebra artikelGlad

Anmäl
2011-07-24 12:34 #16 av: breana

Duuuuktig Nadja! :)

Anmäl
2011-07-24 16:52 #17 av: [Nalle-]

Tack allihop! Glad

Med vänlig hälsning
Nadja Wänting, sajtvärd på  hundar ifokus och teddykaniner.ifokusBlomma
Hundblogg:  nouw.com/pudelfnatt

Anmäl
2011-08-01 13:19 #18 av: Wilmuut

Bra artikel! XD

Anmäl
2012-04-02 16:22 #19 av: moa.lind

Jätte bra artikel! ^^

Anmäl
2012-06-06 21:38 #20 av: Linus-the-bunny

Bra artikel! Vart kan man köpa klickers? Eller måste man beställa?

Anmäl
2012-06-06 21:53 #21 av: [Nallegardenskaniner]

#20 man kan köpa dom i djuraffärer :)

Anmäl
2012-06-07 16:37 #22 av: Vincent...

bra artikel!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.