Annons:
Etikettallmänt
Läst 17284 ggr
[Wera]
7/6/11, 8:43 PM

"Pekingpäls".

Här förklaras ordet "peking" och vad det egentligen är för något.

Man skulle kunna säga att ordet "peking" är ett påhitt. Det är inte godkänt eftersom det inte är en "egen pälstyp" och är heller inte något man vill ha in i teddyaveln.

"Peking" är precis samma sak som ett överpälsat lejon (dvs. en lejonhuvad kanin med "för mycket päls") och det är inte sällan man blandar ihop en teddypälsad kanin med en s.k "pekingpälsad" ung kanin, eftersom de ofta ser ut som en fullpälsad teddy fram till de blir runt 1.5-2 år gamla då de ofta fäller av. De brukar se ut som teddy fram ifrån men uppifrån och från sidan ser man att ryggpälsen är kortare, ofta segvuxen och glesare - dvs. inte i samma kvalité som hos en teddypälsad kanin.

Om man ska vara noga bör inte ordet "peking" skrivas i en teddys härstamningsbevis eftersom det kan förvirra vissa mindre pålästa människor. Många tror att en "peking" är mer lik en teddy (alt. dåligt pälsad teddy) än en lejonhuvad, men detta är fel eftersom att en "peking" är rent genetiskt en lejonhuvad kanin - med för mycket "kjol och man".

Teddy + teddy kan aldrig ge en "pekingpälsad" kanin.
Teddy + lejon ger mycket sällan teddypälsade kaniner, dessa kombinationer ger ofta den s.k "pekingpälsen".
Lejon + lejon ger mycket sällan en teddypälsad kanin, i så fall är det "teddylejon" och dyker främst upp bland lejonhuvad kanin (inte lejonhuvad dvärgvädur).

För att vara på den säkra sidan bör man vänta minst 1.5 år innan man avlar på en kanin där det finns risk för fällning (där man ex. inte säkert vet om båda föräldrarna är teddypälsade).

peking

Här ser ni en som en del tror är en "teddyvädur", dock är den avfälld p.g.a. att en eller båda föräldrar har lejon inblandat i sig. = Överpälsad lejonhuvad blandras (med teddyvädur) - bli dock inte förvirrade p.g.a. de stående öronen, beror enbart på kyla och att dom är för lätta.

peking

I vissa färger kan kaninen även ha en annan ton på ryggen eftersom att den har både en annan kvalité och känsla samt att den är betydligt glesare (mindre underull) och kortare.

En överpälsad lejonhuvad kanin kan ändå se ut som en äkta teddy framifrån.

Den här kaninen har en teddyförälder samt en förälder som har fällt av, dvs. överpälsad lejon. Pälskvalitén skiljer sig från en "äkta teddy" men är fortfarande lika lång, dock kortare på tassar (de brukar vanligtvis vara teddypäls där också). Vanligtvis brukar en s.k "peking" ha sämre pälskvalité som är svårare att sköta, mer tovbildning och mer underull.

Det finns dock undantag. Den bruna kaninen har en teddyförälder och en lejonförälder, men vid över 2 års ålder har hon fortfarande behållt sin teddypäls med samma kvalité även på ryggen.

För att kunna jämföra lite enkelt med bilder: Här är en teddy med 100% teddypälsade föräldrar, han har en helt annan pälskvalité. Det syns inte någon skillnad mellan denna och den bruna ovan, men det syns skillnaderna på denna och de två lejonpälsade längst upp.

** Ni får gärna lägga ut fler jämförelsebilder!

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Teddyvide
11/24/11, 6:53 PM
#9

Bra artikel! =)

Kommer dock fortsätta att använda ordet ändå. ;)

Weinertecknade dvärgteddys i olika färger

www.storkebodaskaniner.weebly.com

[Wera]
11/24/11, 8:00 PM
#10

#9 Finns det någon särskild anledning? Glad

Körsbär
11/24/11, 8:31 PM
#11

Jättebra artikel!

Får jag fråga varför räknaren där det står vilken plats man är för att kommentera, är konstig?! Teddyvide är nr. 9 och Wera nr. 10, fast det är inga framför er? Obestämd

Borgbackens
11/24/11, 10:25 PM
#12

11, Några kommentarer är borttagna :)

Hälsningar Johanna ~
Medarbetare på Teddykaniner.ifokus

www.borgbackens.weebly.com - Uppfödning av teddyvädurar ♥

Teddyvide
11/25/11, 3:07 PM
#13

#10 Haha, nej egentligen inte, men jag tycker att det är ett bra utryck som beskriver hur kaninen ser ut om man vet vad peking betyder. ^^ =)

Weinertecknade dvärgteddys i olika färger

www.storkebodaskaniner.weebly.com

Annons:
Körsbär
11/26/11, 12:20 PM
#14

12#. Jaha, det förklarar saken! :)

Rozza
11/27/11, 11:36 PM
#15

dom två första bilderna visst är det på Pysselgården's Ina?

Hon finns i h-beviset på min hane då står det att hon är teddy. Börjar fundera på om det var ett bra köp eller ej. Visste ju att det fanns risk för lejon i stamen men vet inte hur stor chansen är…

[Nalle-]
11/28/11, 6:12 PM
#16

Bra artikel Wera!

#15, Ja, det är Ina Glad Hon är mormor till den lejonhuvade dvärgväduren som också är med i artikeln. Hans mamma ska vara teddy men han själv och syskonen (vad jag vet) har fällt.

[Wera]
11/28/11, 6:32 PM
#17

*Ändrade nu till att Ina är en "vädur", inte dvärgteddy haha, tog det för givet då öronen stod upp :) Har dock själv haft en lika men tänkte inte på det :) (och ja som jag märker nu är öronen något för långa för att vara dvärgteddy kanske)

Rozza
11/30/11, 7:38 PM
#18

jag är ju hyfsat ny i teddy aveln och vet ju det här men päls men blir ändå osäker. mina honor fäller just nu men ser ut som en tjol längst ner men ullig på ryggen typ ca 5cm på ryggen är det normalt?

Jag har ju inte haft teddy mer än ett år bra pricis men kaniner har ju funnits i mitt liv i mer än 10år nu. så det med avel kan jag män ändå.

[Wera]
11/30/11, 8:02 PM
#19

#18 Har för mig att Nadjas (100 % teddy) såg ut att vara "lejon" ett tag (?) som du beskriver det som, så visst är det normalt vid fällning. :) Det växer ju ut igen ^^

Rozza
11/30/11, 9:39 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

#19 ju men är så himla osäker när jag lämnade bort dom var dom hur fin som helst och nu när dom kommer hem några månader senare så ser det inte ut som dom ska. Vet att Bettan har oboys päls så den är seg växt men är rädd att Abby också är det hade hoppas att hon hade chippes päls men det värkar inte vara så…

Annons:
[Wera]
11/30/11, 10:14 PM
#21

#20 Ja Abbys kan ju vara segvuxen men hon är väl fortfarande teddy eftersom att både Chippe och Bettan är det.

Rozza
12/1/11, 10:01 AM
#22

#21 ja det hoppas jag men två teddysar kan ju inte ge annat. Kommer ju inte göra saken bättre om jag avlar med Nogger som har Ina i stammen.

Tuvullenskaniner
12/1/11, 2:05 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

Detta med päls är svårt. Jag har en donna (helteddy enligt h-beviset, från "säkra led" till och med), som har sk "segvuxen teddypäls". Hon är ännu för ung för att säga någonting säkert om pälsen. MEN. Om jag ser på henne idag så skulle jag inte kalla henne teddy. För mig är segvuxen teddypäls = peking. Bifogar ett kort på henne får ni se. Däremot har jag ägt en av Inas ungar som när hon flyttade från mig vid två års ålder hade teddypäls. Det finns många fina teddysar som har en pekingförälder. Summa summarum: h-beviset säger långt ifrån allt: titta på föräldrarna istället när du köper en unge.

[lolloita]
12/1/11, 6:37 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

Min Panda ser ut så här när han är i fällning…

[lolloita]
12/1/11, 6:39 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

Han blir 3 år i mars och ser ut så här när han är i full päls…

HelloMyyPet
12/11/11, 6:10 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

En bild på min lilla tjej när hon fällt av. Framifrån ser hon ut som en teddy men på ryggen så ser man verkligen att hon inte är det. :)

[Nalle-]
12/11/11, 6:30 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Puzzel fullpälsad, förra vintern.

Annons:
[Nalle-]
12/11/11, 6:33 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

Och i fällning.

diamantsorg
11/29/12, 6:48 PM
#29

Kan man se på kaninerna redan när dom är unga, ca 4 - 5 månader gamla, om dom är "peking kaniner" eller riktiga teddysar?

Zakarias
11/29/12, 10:11 PM
#30

#29:Dem brukar fälla av till lejon (peking).runt 2års ålder. Men har din teddykanin föräldrar som båda är teddypälsade så ska din inte fälla av :)

/Zakarias

Lina R
11/29/12, 10:43 PM
#31

Kan lägga till att även angora+lejon kan bli "peking". Min Athena är något kortare på ryggen, angorapälsad i övrigt.

/Lina R

Rönnbäcks Kaniner, registrerad kaningård #119 i SKAF
www.ronnbacks-kaniner.se

diamantsorg
11/30/12, 3:09 PM
#32

#30: Ok :)

Änghagens
12/4/12, 7:59 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33

Hej alla kunniga! 
Jag köpte en ''Teddyvädur'' för lite mer än ett år sedan. Uppfödaren sa att hon var renrasig och härstamningsbeviset såg bra ut och allting var frid och fröjd, - tills för några månader sen.. Ni ser ju på bilden att hon har inte samma päls på ryggen, (längre, förra vintern var hon fin). Jag tog kontakt igen med uppfödaren som sa att pappan har fantastisk päls och är över två år och att mamman är drygt två år och har fin päls. Hon sa också att fast en Teddyvädur har två renrasiska föräldrar så kan 'gernerna slå fel' så att ungen fäller till peking, stämmer det? 
I somras klippte jag henne väldigt mycket, (då speciellt på ryggen), kan det vara därför pälsen är annorlunda där? 
Tacksam för svar! :)
/ Erika

Zakarias
12/4/12, 9:18 PM
#34

#33 Är hon inte i fällning? Vad heter hennes föräldrar? :)

/Zakarias

Annons:
[Nalle-]
12/4/12, 10:13 PM
#35

Hur länge har hon sett ut sådär? 
Min Puzzel (garanterat helteddy) brukar ha kortare päls på ryggen under större delen av sommaren när hon fäller, men det kommer alltid tillbaka till vintern (hon bor ute). Vissa teddys fäller ju lite knepigt också. Undrar med vilka hon är efter :) Man säger ju att om båda föräldrarna är teddy ska ungarna inte fälla.

Änghagens
12/5/12, 6:01 PM
#36

#34 Är det inte konstigt att börja fälla mitt på hösten? Förra året hade hon fått sin vinterpäls ungefär då.
Hennes mamma är Je táime's Kira (upf. Hanna Persson) född 090331
Hennes pappa är Nallegårdens Aloha (upf. Angelica och Anneli) född 100908
Så båda föräldrarna är över två år, men jag har inte så bra koll på dom två uppfödningarna..

#35 Hon har sett ut så sen i somras ungefär. Och föräldrarna ser du också ovan.

Vad tror ni??

[Nalle-]
12/5/12, 6:39 PM
#37

Kira vet jag faktiskt inte vilka hon är efter, minns inte om den kullen var efter säkra teddys. 
Aloha är efter min Puzzel och Cozmo (som är avlien). Puzzel är garanterat teddy och Cozmo ska också ha varit det.

Så svårt att säga vad din tös är för något tycker jag! Du får nog vänta och se helt enkelt hur hon utvecklas.

Änghagens
12/5/12, 6:46 PM
#38

Roligt att höra att det är din Puzzel som är ''farmor'', hon är verkligen fin!

Hennes 'morfar' är O'boy (har för mig att jag sett en teddy med det namnet någonstans men minns inte vart. Det är kanske inte ens samma) Och 'mormor' är Lyktans Kyra. Något du känner igen?

[Nalle-]
12/5/12, 6:54 PM
#39

Tack så mycket, hur go som helst är hon också!

O'boy är även Puzzels pappa, han är garanterat teddy. Så föräldrarna till din var alltså släkt, men det är inget farligt med inavel bland kaniner så länge man inte fortsätter blanda in släktingar i fler generationer Glad
Kyra är lejon tyvärr, så finns nog risk Kira inte är teddy. Men är ju svårt att veta utan att ha sett henne, verkar som att en teddy och ett lejon kan ge teddy.

Änghagens
12/5/12, 7:08 PM
#40

Googlade morföräldrarna nyss. Så himla synd att Kyra är lejon!! Elsa (min kanin då) är världens absolut goaste. Det är verkligen synd att ett lejon i ledet kan ''förstöra'' pälsen så :( 
Jag hade egentligen tänkt ta ungar på Elsa, men då är det bäst att låta bli va? Eftersom att Kyra var lejon borde väl Elsa definitivt vara peking nu när hennes päls ser ut så?

Jetaime
12/8/12, 4:39 PM
#41

Kira är efter Lyktan's kyra och Oboy. Kyra (myran) fällde av vid 2 års ålder.

Annons:
[Loca Diaz]
12/10/12, 2:15 AM
#42

Haft djur efter myran (kyra) som fortfarande har teddypäls och dom är 4 år nu.

Zakarias
12/10/12, 9:35 AM
#43

#42 Hur är deras päls? Jämn och tät över hela kroppen?

/Zakarias

[Loca Diaz]
12/10/12, 2:25 PM
#44

#43 Jag har ju sålt den, men ja det senaste jag vet så är dom väldigt jämn och lång i pälsen, inte fullt så tät som de "ska" vara (men fortfarande teddy). Ser ut som Tuvullens Berggrens Gilbert i pälsen ungefär. Ligger mer ner än står upp. Om jag minns rätt är han född 09 inte 08 så han kanske är 3, inte 4 år.

Upp till toppen
Annons: