Allmänt

Kloklippning.

2011-07-06 19:43 #0 av: [Wera]

Vilken klotång/klosax lämpar sig bäst? Hur ska jag hålla kaninen vid kloklippning? Vad gör jag om jag råkar klippa i pulpan? Dessa är några av de frågor som besvaras i denna artikel.Lämplig klotång/klosax.

Det finns en rad olika klotänger/klosaxar, både mindre till smådjur och medelstora till småhundar och katter samt större till hundar. Den som jag själv anser lämpa sig bäst, som också givit bäst resultat är en mellanstor klotång/klosax till katt. De mindre som är till för smådjur är alldeles för "veka" och "slöa" och de till hundar är såklart för stora och klumpiga. Finns ofta att köpa i vanliga djurbutiker för ca 35 kr.

Hur ska man hålla kaninen?
Även här finns en rad olika sätt att hålla kaninen vid kloklippning. Det gäller att testa sig fram och själv känna efter vilket sätt som lämpar sig bäst, vad trivs kaninen i och vad är smidigt för dig?

Här kommer några förslag:

Kloklippning

Du vänder kaninen om genom att ta två grepp om kaninens framdel vid frambenen. Eller också ett stadigt grepp om kaninens framben och en under rumpan.

Kloklippning

Om kaninen är tillräckligt lugn kan man börja klippa direkt, utan "hjälpmedel" (som en handduk), i vissa fall kan det hjälpa att bara hålla en lugn hand på kaninen just då man känner av att kaninen "vill upp" eller börja "sprattla".

--> Om kaninen är för nervös eller "sprattlig" kan den här metoden vara till hjälp:

Kloklippning

1. Lägg kaninen på en handduk i din famn.

Kloklippning

2. Vira handduken lagom hårt runt kaninens bakdel (se till att handduken sitter säkert runt baktassarna) Detta ska hindra kaninen från att riva och ev. "sparka" dig medan du klipper framtassarna.

Klokippning

När du klippt framtassarna, låt kaninen gärna sitta upp en stund och kanske ev. få lite beröm genom en godbit? 

3.
Vira sedan runt handduken runt framdelen, man kan vira den antingen när kaninen ligger ner som i föregående bild eller när kaninen sitter ner som här.

Kloklippning

4.
Vänd sedan kaninen om och klipp lite i taget, lämna en bit strax över pulpan.

Tips: Ibland kan en handduk över ögonen lugna kaninen.

Kloklippning

Är ni två stycken kan en hålla i kaninen på det här sättet, medan den andra klipper.

Kloklippning

Fungerar inte någon av dessa metoder kan det vara ett alternativ att låta kaninen få sitta upp i famnen medan man tar upp en tass i taget och klipper.

Kloklippning

Även ett mycket svagt grepp om öronen kan få kaninen att ligga still. Dock ska det vara så svagt att kaninen ska kunna "halka ur" greppet ifall kaninen skulle sprattla.

Vad gör man om man skulla råka klippa i pulpan?

Antingen låter du det vara och håller koll en liten stund tills det sluta blöda, om det fortsätter blöda kan man hindra blödningen genom att trycka med en bomulltuss eller genom att doppa klon i potatismjöl.

Tips: Om kaninen har mörka klor som gör det är svårt att se vart pulpan börjar, lys då med en ficklampa på klon.


Källor: Egna erfarenheter. Foto: Wera Berggren.

Anmäl
2011-07-06 22:02 #4 av: Sweet Teddy

Bra artikel!
Du skulle inte kunna göra en om hur man ska klippa en teddy på bäst sätt? :)

Anmäl
2011-07-06 22:50 #5 av: Otario

Superbra artikel! :)

Anmäl
2011-07-07 19:07 #6 av: [Wera]

#4 Det är på G och kommer så småning om. :)

Anmäl
2011-07-07 19:12 #7 av: Sweet Teddy

#6, Gud vad bra! :d

Anmäl
2011-07-09 18:45 #8 av: lillaisa

Jättebra artikel!

Anmäl
2011-10-03 13:29 #9 av: [Kanintokan]

Skulle också vilja veta hur man klipper en teddy :P

Anmäl
2011-10-04 10:13 #10 av: [Wera]

#9 "Problemet" är att vi inte har några bilder till artikeln om att klippa en teddy, eftersom att vi medarbetare inte tänker klippa våra teddysar nu när vintern kommer. Istället kommer vi att ordna artikeln till våren då fler börjar klippa.

Anmäl
2011-10-30 15:54 #11 av: Medelone

Om man har en arg kanin då?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.