Allmänt

Wienerteckning - Hur fungerar det?

2009-06-12 20:02 #0 av: Trasdockaa

För att klargöra hur wienerteckning fungerar, och vad som innebär med wienerteckning, har jag skrivit ihop en kortfattad artikel för den som vill lära sig mer om hur anlaget fungerar. Egentligen kanske det hade varit lättare om man inte kallat det för en teckning (wienertecknat), utan istället kortfattat och lätt använt ordet blåögdanlag, vilket är precis vad det handlar om.

Vi börjar lätt med några enkla uttryck som ska präntas in i huvudet! Ju bättre dom sitter desto lättare är det att hänga med i resten av texten. Dessa är:

Vit blåögd kanin = xx

Malva artikeln.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanin med vit blåögdanlag (Wienertecknad kanin) = Xx

Artikel.jpg

Renavlad kanin = XX

Oboy artikeln.jpg

Tar man och parar två wienertecknade kaniner (Xx + Xx) så blir utslaget teoretiskt sett detta: Xx*Xx = Xx+Xx+XX+xx

För att förklara detta använder jag mig av helt vanlig enkel addition. Kallas för ett korsningsschema.

1. Ett korsningsschema består av 3 lodräta rader och 3 vågräta rader. Raden längst till vänster och översta raden är dom rader man ska korsa. Resultatet visas i dom 4 återstående rutorna. Den första rutan överst till vänster använder man inte.

2. Den första rutan i vågrät rad och första i lodrät rad möts i mitten vilket i exemplet blir XX.

3. Sen korsar man den första rutan i lodrät rad med den andra rutan i vågrät rad. Resultatet blir Xx.

4. Sen blir det den andra rutan i lodrät rad som korsas med den första i vågrät rad vilket blir Xx.

5. Slutligen korsar man den andra rutan i både vågrät och lodrät rad och det blir xx.

Se exempel nedan.

 

 

X

x

X

XX

Xx

X

Xx

xx

 

Det vill säga om man parar två wienertecknade med varandra kan man få 50% wienerteckat, 25% vita blögda och 25% helt rena kaniner utan wienerteckning. Självklart kan det även bli variationer då slumpen har en hand med i spelet också.

Det absolut viktigaste är att man skiljer mellan vit blåögt och wienertecknat. Parar man en vit blåögd med en annan färg, spelar ingen roll vilken färg så blir avkommorna 100% wienertecknade. Även om det inte syns fenotypisk (utanpå kaninen) så är den wienertecknad.

 

hälften straw.JPGflisa.jpg

Wienertecknad kanin Vit blåögd kanin

Dock måste man tänka på att en kanin som fenotypisk ser helt wienerfri ut kan ha några enstaka vita strån som man kanske inte lägger märke till vid första titt. Till exempel mellan tårna!

För att säkert kunna säga att man har en wienerfri kanin bör man därför testpara med en vit blåögd partner för att se om den ger vit blåögd avkomma.

En kanin som ger vit blåögd avkomma är alltid wienertecknad oavsett. Men en kanin som ger wienertecknat tillsammans med en wienertecknad behöver inte vara wienertecknad själv.

Sen kan man aldrig säga att såhär är det till 100 % eftersom slumpen alltid spelar in. Men detta är i alla fall vad som händer i teorin.

Så allt handlar egentligen om den vita pälsen och dom blåa ögonen tillsammans - Aldrig var för sig!

Rena linjer med wienertecknat?

Så hur kan man då använda wienertecknade kaniner för att få fram rena linjer?

Jo om man gör precis som vi har lärt oss ovan, nämligen att två wienertecknade (Xx+Xx) ger följande kombination: Xx*Xx=XX+Xx+Xx+xx.

Det vill säga om man parar två wienertecknade med varandra så kan man ändå få 25% wienerfritt, dvs helt rena kaniner. Sedan kommer slumpen självklart in också så man får titta nogrannt på kaninerna! Det viktiga är att man skiljer av vita blåögda från det kommande rena ledet av wienerfria kaniner

En helt vit blåögd är som vi har lärt oss xx, parar man den med en wienertecknad (Xx) så får man detta: Xx*xx=Xx+Xx+xx+xx

Alltså 50 % wienertecknade och 50 % vita blåögda. Parar man en vit blåögd med en renavlad kanin får man: xx*XX=Xx+Xx+Xx+Xx

Som ni ser blir alla avkommor wienertecknade. Därför är det så viktigt att inte para in vit blåögd på en renavlad färg utan att man är fullt medveten om vad man gör och att man har ett mål med parningen. Anlaget för vit blåögd kan ligga dold i generationer för att helt plötsligt ploppa upp där man minst anar det. Det kan förstöra så mycket för en uppfödare som kämpar för att behålla sina led rena från wiener!

Den enda anledning jag själv kan se för att para in vit blåögd på rena linjer är för att få fram bra kropp, bättre päls eller liknande på de vita blåöda. Men då ska avkomman behållas inom den vita blåögda aveln!

Som ett avslut tänkte jag sist av allt testa er alla. Säg nu att jag parar två vita blåögda (xx) vad kan jag då få för färger i kullen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Är sällan här så kontakt finns på http://tussilagons.blogg.se/ :)

Anmäl
2009-06-12 20:42 #1 av: Tarja

Jättebra artikel gumman! <3
Bra förklarat!

Anmäl
2009-06-12 23:34 #2 av: Jetaime

skitbra (y)

Sajtvärd för Australian Shepherd.ifokus!

Anmäl
2009-06-12 23:58 #3 av: Twinklys

Brabra! ;D

Anmäl
2009-06-13 02:42 #4 av: [Wera]

Väldigt bra Lollo (Y)

Anmäl
2009-06-13 19:03 #5 av: Sorkvandring

Ja, det där var bra! Nu fattar jag mycket bättre! :D

Anmäl
2009-06-13 21:53 #6 av: Saphir

Verkligen jättebra skrivet! nu fattar man mycket bättre :)

Anmäl
2009-06-13 23:51 #7 av: Hopi

Jättebra!! Men jag undrar ändå.. (hum..) Varför inte wienertecknat är önskvärt?.. Jag tycker dom blåögda är så vackra! ;) Vore så bra att få veta mera om just detta. Är väl lite trög.. men håller inte på med avel heller.. så har inte direkt "läst på" om såna här grejer..

Anmäl
2009-06-14 00:01 #8 av: [Wera]

#7 För det förstör de andra linjerna.
T.ex. efter renavlad linje utan wienertecknade/vit bö så långt ögat kan nå kan det ändå komma fram wiener i en kull och förstöra.
Eftersom wienerteckningen aldrig kommer bli godkänd.

Inom vit bö aveln kan ju wiener annars hjälpa med att få fram bättre kroppar t.ex.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.