Bygg till din kanin

Bygge av två-fackare.

2009-11-10 00:20 #0 av: [Wera]

Här får du läsa om hur du kan bygga en två-fackare!

Vi begav oss till sågverkstaden i Voxna och köpte material till buren, vi åkte även till Tools (byggmaterialsfirma i Edsbyn) och köpte det sista vi behövde. Material kan du köpa i alla byggmaterialsfirmor så som Byggmax, Tools eller om du har någon sågverkstad i närheten hos dig, där kan du säkert få materialet lite billigare.

--> Materialet jag använde mig av var plywoods skivor, impregnerade reglar på 45x45mm, haspar/krokar, vinkeljärn, skruvar, minknät, spik, röd färg, vit färg, kallasfalt och takpapp.

Burbygge av 2-fackare. 1. Burbygge av 2-fackare. 2.

Först hade jag tänkt att burmåtten skulle bli 120x60x60 men materialet vi använde oss av var redan sågade på 103x55cm, efter som det var enklare så, fick buren bli 103x55x60cm, mindre fack men godkända mått. Du kan självklart välja måtten själv om du vill ha facken större.

Vi började med att mäta upp och såga reglarna och plywoodskivorna, plywoodskivorna skruvade jag på reglarna ända upp till där taket ska vara, dessa ska bli kortsidorna. Vi lämnade kvar 50cm av reglarna, som ska vara benen till buren. Sedan sågade vi plywoodskivorna så de vinklade neråt 10cm efter som ev. snö och regn ska rinna ner.

Burbygge av 2-fackare. 3. Burbygge av 2-fackare. 4.

Sedan skruvade vi på ytterligare två reglar på en av kortsidorna med hjälp av vinkeljärn.

När det var klart skruvade vi på den andre kortsidan på de två nya reglarna vi skruvade på tidigare, även här med hjälp av vinkeljärnen, väldigt smidigt. Nu är stommen till det nedre facket klar.

 Burbygge av 2-fackare. 5. Burbygge av 2-fackare. 6.

Vi mätte och sågade ut två skivor som ska bli golv/botten till facken, skruvade på en skiva till det nedre facket och skruvade på ytterligare fyra reglar, med hjälp av vinkeljärn, två stycken reglar 60cm högre upp än de två andra reglarna, där vi skruvade på den andre skivan till det övre facket, och två reglar precis vid burens sluthöjd, där taket ska skruvas på.

Nu har vi fått golv/botten till båda facken och alla reglar på plats.
Vi mätte och sågade ut en skiva till taket, taket sticker ut 10cm på vardera sidor från väggarna.

Innan man skruvar på taket är det bra om man häftar/spikar fast takpappet på övre sidan och 15cm in på under sidan så taket tål all väder. Vi tänkte inte på detta då, så vi skruvade på taket och häftade fast takpappet efteråt, och det var inte lätt att få till takpappet på undersidan, så vi vek in så gott vi kunde, men det blev inte ända in mot väggarna, så jag målade på lite kallasfalt där det saknades takpapp. Bra att tänka på bara.

Burbygge av 2-fackare. 7. Burbygge av 2-fackare. 8.

Sedan skruvade vi på plywoodskivor på baksidan, (skivorna är något tunnare än de på kortsidorna). Vi valde att spika fast skivorna med korta små spikar, dock med stora spikhuvuden. Sedan sågade vi ut två rutor i plywoodskivor där burluckorna ska vara, vi sågade även ut "ramar" som ska vara till burluckorna, där jag häftade fast minknät. Ramarna är ca 2-3cm breda, sedan målade jag ramarna vita på utsidan och vita en bit på insidan, men längst ner lämnade jag, för där ska det målas kallasfalt (valfritt - men jag valde att ha kallasfalt där, inte alls nödvändigt).

När baksidan på buren var klar mätte vi ut två sitthyllor som blev något runda i hörnen, tycker det blev finast men såklart kan man göra sitthyllorna hur man vill. För att sitthyllan skulle kunna sitta på plats skruvade vi fast två korta reglar (alt. klossar) från baksidan på och sedan skruvade vi på sitthyllan. Sitthyllan sitter ca 20cm högt upp (känn efter själv vilken höjd du tycker passar). Jag skulle gärna haft hyllan något högre upp, men misstag görs!

Burbygge av 2-fackare. 9. Burbygge av 2-fackare. 10.

När alla väggar var på plats målade jag buren med en röd färg men benen lät förbli omålade. För att jag inte skulle måla på reglarna och taket satt jag på maskeringstejp.

När det röda hade torkat målade jag på vitt överallt i facken, men lät golvet/botten och en bit av väggarna vara. Jag målade även på vit färg på sitthyllorna. Om du tycker det är pilligt med att måla olika färger och har dåligt tålamod - som jag - är ett tips att måla allt innan du skruvar och spikar fast!

Burbygge av 2-fackare. 11. Burbygge av 2-fackare. 12.

När den röda färgen torkat målade jag vitt på benen/reglarna, men lät ca 20cm vara av benen. När det vita hade torkat i facken målade jag på kallasfalt, jag målade även kallasfalt på 20cm av benen samt undersidan av buren så buren skulle tåla regn, väte, snö etc.

Allt klart nu, bara luckorna kvar som ska skruvas fast med hjälp av gångjärn. Jag köpte två stycken 60cm långa gångjärn som jag mätte ut och knipsade av. Och slutligen skruvade vi på krokarna/hasparna och häftade fast minknät på "ramarna" med hjälp av en häftmasik.

  • Klar!

Burbygge av 2-fackare. 13.

Jag blev riktigt nöjd med buren, kunde dock blivit något större. Men den är laglig och funkar!

Hoppas ni gillar artikeln.

Anmäl
2009-11-10 20:28 #1 av: annaforsgren

Jättefin bur du byggt:) Bra artikel.

Anmäl
2009-11-11 18:50 #2 av: Kiyona

Bra artikel. Är själv på jakt efter en "två-fackare" och denna var verkligen en fin sådan.

Det kliar lite förmycket i mina byggfingrar nu kan jag erkänna ^^

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2009-11-13 19:21 #3 av: Lurvas

Jätte fin bur, jätte bra att du skrev hur du gjorde steg för steg.

Råttliv på Runnavägen

 

Han gjorde inget särskilt, men han gjorde det mycket bra.

Anmäl
2009-12-08 08:49 #4 av: SsaraD

jätte fin :)!

 

Men finns det inget bo? eller behöver man inte det :P?

Anmäl
2009-12-08 14:54 #5 av: [Wera]

#4 Man behöver inte det. Men jag stoppar in ett hus om jag ska ha det :)

Anmäl
2009-12-08 16:38 #6 av: SsaraD

Okej ;) För hade tänkt bygga en sån i Trädslöjden :) Fast kanske en enfackare och andra våningen för förvar osv :P

 

Kommer bara använda min på sommaren

Anmäl
2009-12-08 17:28 #7 av: Fatma

Vilken bra artikel! blir så sugen på att bygga en till sommaren men har ju redan några fack över, men kanske gör det ändå! :)

Anmäl
2010-01-08 20:42 #8 av: [Agneslundin]

hur mkt gick allt på ?

Anmäl
2010-01-08 21:14 #9 av: [Wera]

#8 Hmm.. hade ju takpapp, skruvar och lite annat smått hemma redan... men kanske 500-800kr (det var mest färgen som kostade tror jag). Var 2008 den byggdes så jag har inte så bra minne av det.

Anmäl
2011-01-23 20:47 #10 av: HelloMyyPet

jättefin :)

Anmäl
2012-06-23 18:43 #11 av: Stiinisen

Super fin!
Och jätte bra , nu har jag äntligen hittat lite så jag kan bygga en bur! :D
Ska göra som i artiklen här , fast lite större mått 1,5 - 1 kvadratmeter ska facken vara. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.