Annons:
Etikettallmänt
Läst 38628 ggr
[Nalle-]
2013-06-07 00:14

Att äga en teddykanin

I den här artikeln kan du läsa om hur det är att äga en teddykanin, vad som kan vara viktigt att tänka på och hur de är att äga i praktiken.

Foto: Nadja Wänting

Hur är en teddykanin?

Frågan är förstås väldigt individuell, men alla de teddykaniner jag har träffat har varit väldigt sociala och kelna av sig. Första gången jag träffade en teddypälsad kanin blev jag väldigt faschinerad över hur sällskaplig hon var, för så var verkligen inga andra kaniner som jag träffat tidigare. Många brukar säga att teddykaninerna är som en liten hund, och det kan absolut stämma. De vill gärna vara med och har väldigt mycket personlighet.
Viktigt att tänka på är förstås att alla kaniner är idivider. Hur kaninen blir kan både bero på arv och miljö, så det gäller att kolla upp föräldrarna till sin framtida kanin noggrant och lägga ner mycket tid på hantering redan när kaninen är liten.

Foto: Elsa, Storkebodas kaniner

Hur gör man med pälsen?

Det som gör teddykaninerna så speciella är förutom deras trevliga temperament den härliga pälsen. Det som man måste tänka på är dock att pälsen behöver skötas! Tovor på kaninen kan i första hand leda till att det gör ont för att tovorna luggas i pälsen, till att den får sår för att de drar så mycket i huden. En ung kanin runt halvåret kan behöva borstas fler gånger i veckan för att pälsen inte ska tovas, och en vuxen kanin allt från en gång i veckan till en gång i månaden. Det är alltså individuellt och man bör förbereda sig på att kaninen kommer behöva borstas ofta. Det tar inte lång tid att sköta en teddypäls, men det behöver göras regelbundet och det blir extra jobb om kaninen är ute när det är blött eller snöigt.

Hur gör man då för att sköta pälsen på ett bra sätt?
Jo, man bör ha både en kam och en karda. Jag brukar börja med att karda igenom hela pälsen ordentligt, då delar jag upp den i flera olika lager för att komma åt ända från skinnet och ut till pälstopparna. Mitt på ryggen brukar pälsen sällan tova, så det gäller att vara mer noggran på sidorna och vid rumpan. Sedan vänder jag på kaninen (man kan hålla kaninens öron lätt mellan knäna för att den ska ligga stilla, dock inte klämma åt för hårt!) och borstar magen och under hakan. Under hakan är det en fördel om man klipper, för det är knepigt att reda ut tovor där.
När jag är klar med kardan tar jag kammen och jobbar mig igenom hela pälsen på samma sätt. När det är klart tar jag igenom ytterligare en gång med kardan för att ta bort lös päls. Har kaninen tovor brukar jag klippa bort dessa när jag kardat igenom första gången, vissa tovor kan försvinna bara man borsar igenom dom medan andra är värre.

Foto: Nadja Wänting

Ska man klippa pälsen?
Det är upp till var och en hur man väljer att göra. Många brukar klippa runt ansiktet på sina teddykaniner för att de ska se bättre och undvika att de får hår i ögonen, och det kan jag absolut tipsa om. Flera klipper dessutom ner sina kaniner helt under sommaren, jag har haft kaniner både klippta och fullpälsade under sommaren och tycker både och fungerar fint. En bra teddypäls ska kunna hålla den värsta värmen ute.
Det viktigaste när man klipper pälsen är att man är försiktig så man inte klipper sin kanin i skinnet. Det kan behövas övning innan man känner sig helt säker med att klippa, men klipper man lite åt gången och är väldigt noggran brukar det inte vara några problem. Det är dumt att nypa tag i skinnet när man klipper, för även om man bara råkar klippa en liten bit in i skinnet kan det bli mycket större sen när man släpper taget. Skulle olyckan vara framme så gäller det att hålla koll så att såret läker ihop som det ska, och är man orolig bör man kontakta veterinär. Jag råkade klippa en kanin i skinnet en gång och ringde veterinären följande morgon, men denne tyckte att jag skulle avvakta och det läkte ihop fint av sig själv.

Var ska kaninen bo?
En teddykanin fungerar fint både utomhus och inomhus. Jag tror många teddykaniner skulle uppskattat ett liv som frigående innekanin eftersom att de brukar vara så sällskapliga men ute fungerar också väldigt bra. Det man kan tänka lite extra på är att under hösten när luften är så fuktig kan pälsen ha en tendens att tova mer under resten av året, så då är det bra att vara extra duktig på att borsta igenom kaninen regelbundet. Även vintertid kan det vara struligare med en teddykanin än med en normalpälsad, eftersom att den blöta snön lätt bildar tovor i pälsen. Det man kan göra är att skotta upp ett område till sin teddykanin och vara extra noga när man tar in den i buren sen att torka av den ordentligt och borsta igenon den.

Foto: Elsa, Storkebodas kaniner

Vad är bäst som burunderlag?

Att hitta ett burunderlag som fungerar kan vara lite klurigare till en teddykanin eftersom att mycket kan fastna i pälsen och det är väldigt olika vad folk föredrar. Jag har själv haft spån med ett tunt lager hö på till mina vilket jag tycker fungerar bra, men mågna tycker att det fastnar för mycket spån i pälsen. Torv kan vara ett bra alternativ, eftersom att det inte fastnar särskilt lätt och luktar heller inte lika mycket. Mattor i buren och någon form av pellets i en toalåda kan fungera bra, men då ska kaninen fördelaktigt ha lärt sig att använda toalådan först. Hampaströ har jag också hört mycket gott om. Man får helt enkelt prova sig fram och se vad man gillar bäst!

Vad ska kaninen äta?
Det vanligaste att ge en teddykanin är pellets och grönsaker, samt pinnar och någon godsak ibland. De behöver alltså inget extra tillskott, utan klarar sig bra på samma mat som andra kaniner äter.
Gnagarblandningar är inte bra att ge, utan pellets av något bra märke är bättre. Vad man uppfattar som bra är lite olika, så man får kolla runt och få sig en egen uppfattning.
Under sommarmånaderna ger jag väldigt lite pellets, de brukar hålla hullet bra på enbart hö, gräs och grönsaker.
Kaninen ska förstås ha fri tillgång till hö och vatten.

Foto: Nadja Wänting

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Vincent...
2013-07-06 23:31
#9

Jättebra text med underbara bilder :)

HAHAHAHAHAHA…..

Zakarias
2013-07-06 23:57
#10

Mycket bra!

/Zakarias

[Nalle-]
2013-07-11 22:28
#11

Tack så mycket! :)

hannis :)
2013-07-19 17:41
#12

Jättefin artikel!

med vänliga hälsningar Hanna & djuren

[Nalle-]
2013-07-19 19:15
#13

Tack! :)

Annons:
diamantsorg
2013-07-20 10:21
#14

Jätte bra skrivet! :D

Men har en fråga, läste nyligen att teddykaniner inte ska ha pellets när dom är över ett år. Förutom kanske som lite godis då och då. Är det sant? Lät lite konstigt, men jag har aldrig haft någon teddykanin utan Naomi så jag vet inte. Och om det är så skulle det kännas bra och veta det innan hon fyller ett :)

Zakarias
2013-07-20 11:43
#15

#14 Vissa kaniner behöver inte mer än ett näringsrikt hö. Men teddyvädur och dvärgteddy behöver oftast pellets då deras päls behöver näring för att växa. Men man får se så att man inte ger för mycket, man vill inte att dem ska bli feta. :)

/Zakarias

Maggie Magonilia
2014-01-14 10:45
#16

Vilken bra artikel. Det finns ju hur mycket som helst att läsa och lära sig. Inspirerande. Tack

Upp till toppen
Annons: