Annons:
Etikettavel
Läst 15103 ggr
[Wera]
2011-11-27 19:10

Avel och uppfödning

Vill du börja med uppfödning? Här är några tips och "bra att veta" samt (grund) förberedelser inför parningar m.m.

**

Under 18?**
Fråga dina föräldrar om dom anser det vara okej och godkänner att du har en uppfödning. Eftersom att det är dom som kommer att ha ansvaret ifall något händer (ex. en olycka) då dom är förmyndare och ska stå för ev. veterinärkostnader.

Antal avelsdjur.
Det beror helt på hur stor du vill att din uppfödning ska vara och hur mycket tid, pengar och plats du har. Men idealet att börja med är åtminstone en-två honor och en hane, alt. kan man självklart börja med ett par honor och låna in hanar. För att därefter successivt öka antalet kaniner genom att köpa in fler som passar eller föda upp själv.

Färger, ras:
Vill du avla mot utställning är det lämpligt att börja med en-två färger och då gärna färger man kan kombinera på ett bra sätt, ex. brun- och blåzobel, eller svart och blå, viltfärger m.m. Man bör ex. undvika färger som "förstör" den andra färgen, ex. genom att blanda zobel och havanna.
Vill du enbart avla för kel/hoppning kan man självklart välja de färger man tycker bäst om/eller får tag i. Du kan läsa mer på www.kaninfarg.se

Inför en parning:
Först och främst bör honan vara brunstig, det kan man se på olika sätt. Honan kan ex. skvätta ifrån sig, boa eller vara allmänt mer intresserad av hanar. Vissa honor "reser upp rumpan" när man kliar/klappar dom på rumpan, precis som hos en katt, för att visa att man är villig. På andra honor syns det inte men ett mycket tydligt och vanligt tecken är då honans kön är rödare än vanligt.
Man bör tänka på att låta hanen och honan träffas på en neutral plats, dvs. en plats där ingen av dom tidigare har varit eller "bott in sig i", alternativ kan man låta honan komma till hanen, inte tvärtom - då honan oftast är betydligt mer revirbenägen.
Oftast brukar en lyckad parning sluta med att hanen "skriker"/gör ifrån sig ett ljud och ramlar bakåt. För att vara extra säker på att honan blir dräktig brukar man låta hanen få göra detta ca 3 gånger.

Inför en kull:
Efter att honan har parats och två-tre veckor framåt bör honan få lugn och ro, dvs. inte störas genom att flytta på sig/byta bur. Sista veckan (eller gärna tidigare) ska honan ha fått ett hus att boa i och halm att reda med. Sista dagarna är det bra att öka foderintaget, det är vanligt att honan knappt dricker eller äter sista dagen.
Att tänka på är även att man bör vara försiktigare då man lyfter honan och gärna låta honan enbart få vara i sin bur de två sista dagarna (man kan alltså låta honan fortfarande få komma ut och motioneras/aktiveras in till det sista).

**Tecken på att honan är dräktig:
**Honan börjar boa, magen blir hårdare och större, tuttarna blir synligare/större. Tydligast ser man bara någon dag innan födsel, på vissa honor syns det dock inte alls på.
Tips: Spar gärna pälsen som blir över vid klippning och borstning som extra bomaterial till ungarna.

Efter födsel:
Börja med att kolla igenom hela boet, räkna ungarna och finns det några döda ungar tar man ut dom, ser till att det finns tillräckligt med päls så att ungarna hålls varma. Titta till dom snabbt ett par gånger om dagen ifall någon unge har råkat hamnat utanför boet. - Alla honor reagerar olika, är din hona mer nervös/skygg eller osäker för man vara mer försiktig vid hantering av boet och ungarna. Ta gärna honan ifrån buren för att inte göra henne orolig, man kan även klappa honan och gnugga in händerna i burunderlaget och honans päls för att få honans doft (bra att göra den första veckan).

**Stödmatning:
**Är någon av ungarna mer undernärd (ex. stöts bort eller hinner inte med att äta) kan man alt 1. låta ungen tutta på honan ifred (låt honan ligga på rygg eller sitta i din famn medan ungen tuttar) eller alt 2. om honan har för lite mjölk: Stödmata med nappflaska (fås till vid köp av kattmjölk) Detta fungerar oftast enbart om ungarna får i sig mat via honan också, dvs. enbart som extra stöd, honans mjölk är mycket viktig de första dagarna. Det är mycket sällsynt att en unge överlever genom att enbart stödmatas av människor.

**Är kullen för stor:
**Ta några ungar till en annan hona med en mindre kull, om du inte har en hona hemma med en kull kanske det finns någon annan som kan erbjuda sig.

**Bolådan:
**Städa den då ungarna har blivit tillräckligt gamla att de börjat skutta utanföer boet.

Bra att veta:
**
Får honan dödfödda ungar:
**Passa på att para om henne direkt då hon har "moderkänslorna" och mjölkproduktionen kvar.

**Tar honan inte hand om ungarna:
**Det kan bero på att ungarna har kommit vid fel tidpunkt (ev. inga moderkänslor, för kallt eller att honan är stressad), det är mer vanligt om det är honans första kull - prova på nytt.

**Vid avvänjning:
**När ungarna är ca 6 veckor kan man börja med att sära på mamman och ungarna i några timmar per dag, öka timmarna varje dag, vid 7 veckors ålder kan man sära ungarna helt från mamman - men låt hela kullen bo tillsammans som trygghet. Vid 8 veckor kan man börja låta dom flytta till sina nya hem.

**När olyckan är framme:
**Får inte honan ut alla ungar (oftast döda) bör veterinär kontaktas akut för att få hjälp med att dra ut ungen. Har det gått för lång tid kan honan ha blivit likförgiftad - till detta krävs antibiotika. För att vara säker på att det inte ligger några ungar kvar i livmodern bör honan röntgas. Detta kan gå upp mot 2000 kr.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
[Wera]
2012-05-10 23:10
#9

Ny artikel :)

[lolloita]
2012-05-11 06:40
#10

Bra skrivet! Glad

Tuvullenskaniner
2012-05-12 20:00
#11

Bra och informativ artikel. Särskilt vill jag uppmärksamma dina fina bilder!

Mvh, Michaela

Zakarias
2012-05-12 22:53
#12

Mycket bra!

/Zakarias

[Wera]
2012-05-13 04:28
#13

#11 tack :) bilderna är på din tuss Gilbert ;) och syskon

Annons:
Vincent...
2012-05-13 08:36
#14

väldigt bra artikel!

HAHAHAHAHAHA…..

[Kanintokan]
2012-05-20 14:32
#15

Super! :D

Tuvullenskaniner
2012-05-21 07:32
#16

#13 Jag tyckte väl att det var någonting som var bekant :))

Upp till toppen
Annons: